Tyskie Browary Książęce zapraszają do zrewitalizowanego Centrum Wycieczkowego. Browar z niemal czterema wiekami historii warzy piwo nieprzerwanie od 1629 r. Wyjątkowości nadaje miejscu historia wielu pokoleń browarników, którzy pracowali i żyli na terenie browaru, stanowiąc jego nieodłączną część.
Tyskie Browary Książęce są ważną częścią historii Śląska, perłą architektury regionu, obiektem Szlaku Zabytków Techniki i Europejskiego Szlaku Dziedzictwa Przemysłowego. Dzisiaj nadal widać, że kiedyś było to miasteczko. Miało swoje ulice, ruch pieszy i kołowy, a budynki miały określone funkcje. Trasa zwiedzania browaru prowadzi przez starą warzelnię z 1915 r. z miedzianymi kadziami i wnętrzem zdobionym biało-błękitną majoliką, Domek Piwowara, Dom Kawalera, neobarokową Willę Müllera, dawną bednarnię, smolarnię i familoki. Na terenie browaru było wszystko, co potrzebne do uwarzenia i wywiezienia piwa. Ludzie w nim pracowali i mieszkali, modlili w kaplicy, bawili w kasynie, tworząc wielopokoleniową historię piwowarskiej społeczności. Te budynki i wizerunki dawnych browarników na muralach autorstwa czołowego polskiego muralisty Artura Wabika są świadectwem niezwykłej więzi lokalnej społeczności z browarem.
Zwiedzający poznają historię Tyskich Browarów Książęcych, etapy powstawania piwa – najstarszego napoju alkoholowego świata, profile sensoryczne piw Tyskie i Książęce, piwne style i zasady piwnej kultury. Wiedza teoretyczna przeplata się z doświadczaniem zmysłowym – w Laboratorium Piwa czekają piwne artefakty i najlepsze odmiany naturalnych surowców. To miejsce przygotowane z myślą o tym, by zwiedzający dosłownie dotknęli piwowarskiego rzemiosła.
Tyskie Browary Książęce to cztery wieki historii i nieprzerwanego od 1629 roku piwowarskiego dziedzictwa. Blisko czterysta lat wielka rodzina tyskich browarników przekazuje wiedzę i tajniki fachu z pokolenia na pokolenie. Na muralach browaru z wizerunkami minionych pokoleń tyskich piwowarów nasi obecni pracownicy rozpoznali swoich bliskich. My czujemy historię tego miejsca i więź z nim na co dzień. Zwiedzającym nasz browar chcemy przybliżyć ten wyjątkowy klimat i piwny fach. Tu z naturalnych składników: wody, słodu, chmielu i drożdży warzymy tradycyjne lagery, kolekcję specjalności Książęcego i Tyskie Gronie, które narodziło się w 1987 roku, a świeże, prosto z browaru, serwuje pub Pod Browarem. Piątym składnikiem piw warzonych w Tyskich Browarach Książęcych są ludzie, całe pokolenia z pasją i zamiłowaniem do piwa – Leszek Popiołek, twórca piwnych receptur, piwowar, inżynier procesów technologicznych w Kompanii Piwowarskiej.
Zapraszamy do zakupu biletu!