|
Co to jest piwo, czyli źródła sukcesu browaru Tyskiego

Co to jest piwo, czyli źródła sukcesu browaru Tyskiego

30.05.2025

Piwo to niskoalkoholowy napój, od wieków ceniony na całym świecie. Z perspektywy naukowej, jest to produkt fermentacji rozcieńczonego wyciągu słodowego, najczęściej jęczmiennego, z dodatkiem drożdży i chmielu, nadającego charakterystyczny gorzki smak.

Obecnie istnieje szeroka gama rodzajów piwa, nie tylko jęczmienne, ale także pszeniczne, kukurydziane, owocowe, a nawet ziołowe. O jego gatunku decydują takie czynniki jak rodzaj słodu, skład brzeczki, ilość chmielu, szczep drożdży, jakość wody i sposób fermentacji.

Prawo Czystości Piwa (Reinheitsgebot)

W krajach niemieckich, zwłaszcza w Bawarii, od średniowiecza pielęgnowano tradycję warzenia piwa wyłącznie ze słodu jęczmiennego. Potwierdzeniem tego jest Prawo Czystości Piwa z 1516 roku (Deutsche Reinheitsgebot), wydane przez bawarskiego księcia Wilhelma IV. Zgodnie z nim, piwo mogło być warzone jedynie z chmielu, słodu jęczmiennego i wody. Chociaż w 1987 roku Najwyższy Trybunał Europejski rozszerzył definicję piwa o napoje warzone z innych zbóż i piwa owocowe, klasyczne piwo nadal opiera się na słodzie jęczmiennym.

Znaczenie jakości składników

Klucz do doskonałego piwa leży w jakości surowców. Dobre piwo wymaga wysokiej jakości słodu i, co równie ważne, odpowiedniej wody. Browar Tyski od zawsze przywiązywał dużą wagę do tych aspektów. Do dziś korzysta z doskonałych, naturalnych ujęć wody. Analiza wody źródlanej z Tychów z 1910 roku, przeprowadzona przez Uniwersytet Wrocławski, wykazała jej biologiczną czystość, brak bakterii, wysoką zawartość węglanów i twardość 11 stopni (według skali niemieckiej), a także obecność soli żelaza, cynku i śladowych ilości miedzi. Te cechy porównywano do słynnych źródeł pilzneńskich, co pozwoliło na produkcję jasnych piw dolnej fermentacji.

Browar Tyski równie starannie dobierał jęczmień. Początkowo zaspokajał zapotrzebowanie z pól należących do dóbr książęcych. Wraz ze wzrostem produkcji, jęczmień zaczęto sprowadzać od chłopów z okolicznych miejscowości, a w drugiej połowie XIX wieku, gdy Browar Tyski gwałtownie zwiększał produkcję, zboże importowano z odległych regionów, znanych z doskonałej jakości jęczmienia, w tym z Galicji, Czech, a nawet Węgier. Wprowadzenie naukowych metod do produkcji piwa umożliwiło bieżącą kontrolę jakości i konsekwentne dostarczanie wysokogatunkowego piwa jęczmiennego na rynek, co kontynuowane jest do dziś.

Chcesz poznać całą fascynującą historię Tyskich Browarów Książęcych? Zapraszamy na wycieczkę po Browarze, wizytę w Muzeum, a także łyk świeżego piwa w Pubie pod Browarem!

ZOBACZ TAKŻE

25.07.2025

Tyska Szkoła Degustacji w promocyjnej cenie – odkryj bogactwo piwnego świata!

Tyskie Browary Książęce zapraszają na wyjątkowy kurs sensoryczny,…
22.07.2025

Od Browarów Książęcych do Zakładów Piwowarskich w Tychach

Powojenne dekady to okres dużych inwestycji, które zaowocowały wzrostem produkcji, i…
16.07.2025

Browar w czasie II wojny światowej

Lata 30. XX wieku nie były dla tyskiego browaru zbyt łaskawe: odczuł skutki wielkiego kryzysu i wdał się w…
12.07.2025

Browar, który zabłysnął

XIX stulecie zwane jest wiekiem pary i elektryczności. Na ten czas przypadły ponowne narodziny tyskiego browaru, nic więc…

Niniejsza strona internetowa korzysta z plików cookies, które mogą być zapisywane na twardym dysku Twojego komputera. Wpisując swoją datę urodzenia wyrażasz zgodę na wykorzystywanie jej przez pliki cookies. Więcej informacji na temat plików cookies znajdziesz tutaj..