Odkryj niezwykłą perłę architektury regionu i nowoczesny browar, w którym piwo warzy się nieprzerwanie od daty jego założenia w 1629 r. Tu powstały receptury piw Tyskie i Książęce. Poznaj fascynujące dzieje Tyskich Browarów Książęcych i historię niezwykle silnego wielopokoleniowego związku lokalnej społeczności z Browarem. W Centrum Sztuki Piwowarskiej zobaczysz jak powstaje dobre piwo i poznasz profile sensoryczne piw Tyskich i Książęcych.
W Laboratorium Piwa czekają na Ciebie rozmaite piwne artefakty i najlepsze odmiany surowców. W tym miejscu dosłownie dotkniesz piwowarskiego rzemiosła. W historycznych ceglanych piwnicach Tyskich Browarów Książęcych znajduje się pub Pod Browarem, w którym nastąpi zwieńczenie zwiedzania – pokaz właściwego nalewania złotego trunku i degustacja warzonego kilka metrów nad lokalem, serwowanego zaraz po uwarzeniu piwa.
Powstały na podstawie historycznych fotografii z lat 1919-1920. Jeden z nich, o powierzchni 800 m² zalicza się do największych murali w Polsce. Zaprojektowała je artystka wizualna Matylda Sałajewska, a wykonał czołowy polski muralista Artur Wabik.
Tutaj doświadczysz wszystkimi zmysłami tego, jak powstaje dobre piwo. Poznasz piwny świat i zasady piwnej kultury. W galerii gatunków poznasz profile sensoryczne piw Tyskich i Książęcych.
Zbudowana w 1915 r. Jej wnętrze zdobi biało-błękitna majolika. Piękne miedziane kadzie wyprodukowano w zakładach Weigla w Nysie.
Tutaj trafia brzeczka, która powstała na warzelni. W tym miejscu, po dodaniu drożdży, następuje proces fermentacji i mamy już do czynienia z piwem.
Tu odbywa się ostatni etap tworzenia piwa, nazywany leżakowaniem lub dojrzewaniem. W czasie leżakowania w piwie dojrzewa bukiet aromatów.
Tyskie Browary Książęce jako jedyne w Polsce zapraszają do obejrzenia rozlewu piwa.
Zbudowany w 1894 r. Kiedyś główny piwowar testował tu piwo Tyskie wykorzystując swoje wieloletnie doświadczenie i wyrobione zmysły.
Tu bezżenni mężczyźni pracujący w browarze mieszkali i korzystali z rozrywki w pomieszczeniu kasyna.
Neobarokowa willa, nazwana od nazwiska Juliusa Millera, mistrza piwowarskiego zatrudnionego w 1866 r., który jako pierwszy wykorzystał drożdże dolnej fermentacji w procesie warzenia piwa.
Budynki z końca XIX w. W nich pieczołowicie zbijano beczki do piwa oraz inne przedmioty z drewna niezbędne dla funkcjonowania browaru.
Budynki pełniły te funkcje do czasu, kiedy wozy konne zastąpiły samochody, co upamiętnia jeden z murali na terenie browaru.
Mieszkali w nich piwowarzy z rodzinami. W nich toczyło się życie rodzinne wielu pokoleń browarników.
Funkcjonował do lat 70-tych XX w. Został zrekonstruowany na podstawie zdjęć sprzed 100 lat.
Degustacja naszego najlepszego – świeżego piwa prosto z Browaru: Tyskiego Gronia z Browaru. Warzone kilka metrów nad lokalem, jest serwowane bezpośrednio po uwarzeniu.
Oferuje bogaty asortyment przedmiotów i upominków marki Tyskie.